Leerlingenzorg

De Prinses Amalia stemt het onderwijs zo veel mogelijk af op de onderwijsbehoeften van de kinderen. Dat betekent dat kinderen in een goed pedagogisch klimaat op verschillende manieren kunnen leren. De groepsleerkracht weet van ieder kind wat het nodig heeft om zich verder te kunnen ontwikkelen. Om het klassenmanagement voor de groepsleerkracht uitvoerbaar te houden, worden de individuele onderwijsbehoeften van kinderen zoveel mogelijk geclusterd. Dit gebeurt door middel van een groepsoverzicht dat wordt samengesteld aan de hand van de resultaten van de methode gebonden toetsen en de methode-onafhankelijke toetsen van het Cito Leerling- en Onderwijsvolgsysteem.

Het groepsoverzicht is een document waarin we de gegevens die we over de leerlingen hebben verzameld op een praktische en doelmatige manier noteren. We beschrijven per leerling:
– de conclusies van de toetsen m.b.t.. de vakken technisch lezen, begrijpend lezen, taal/spelling en rekenen/wiskunde
– positieve en belemmerende factoren
– de doelen en onderwijsbehoeften voor de 4 basisvakken en de sociaal-emotionele ontwikkeling.

Op basis van het groepsoverzicht worden onze leerlingen in een subgroep geplaatst.

Wij hanteren de volgende subgroepen:
● Instructiegevoelige leerlingen (basisinstructie): Leerlingen volgen het reguliere aanbod en volgen de groepsinstructie. Dit is de grootste groep leerlingen.
● Instructie afhankelijke leerlingen (verlengde instructie): Leerlingen volgen het reguliere aanbod en de groepsinstructie, maar krijgen daarnaast nog een verlengde(=extra) instructie en gebruiken mogelijk visuele hulpmiddelen om hun taak goed uit te kunnen voeren.
● Instructie onafhankelijke leerlingen (verkorte instructie): Leerlingen die hoog scoren op de methodegebonden toetsen en/of hoog intelligent of hoogbegaafd zijn, hebben voldoende aan een verkorte instructie. Als ze klaar zijn met hun taak krijgen ze vervolgens verrijkings en/of verdiepingsstof aangeboden.

Handelingsplannen
Voor de leerlingen die in de klas extra ondersteuning nodig hebben, worden handelingsplannen opgesteld. In dit plan worden korte termijn doelen aangegeven waar de leerkracht met de leerling aan gaat werken. Als uw kind deze extra ondersteuning in de klas nodig heeft, zal u uitgenodigd worden voor een gesprek. U zult regelmatig op de hoogte worden gesteld over de vorderingen van uw kind.

 • Contact Formulier

 • juni 2024
  M D W D V Z Z
  « nov    
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930